Fen Bilimleri öğreniminin temel amaçları şöyle özetlenebilir "Öğrencileri; ilgilenen, keşfeden, sorgulayabilen, doğru kararlar verebilen, sorun çözebilen, yeni teknolojileri anlayabilen ve kullanabilen, yenilerini geliştirebilen bireyler haline getirmeyi” hedeflemektedir. Bu temel hedeflerin yanında, bu eğitimle, öğrencileri gelecekte seçecekleri mesleklere yönlendirmek, onlara çevre bilinci kazandırmak da amaçlanmaktadır. "Yukarıda sıralananların dışında, bir toplumun sağlıklı düşünebilen, kendine güvenen, Doğayı kavrayabilen bireylerden oluşabilmesi için herkesin birer fen okuryazarı olması gerekir.
Fen okuryazarlığı, aydın, olaylara saydam bakabilen bir kuşak yetiştirmek için alfabe öğrenme kadar önemli bir gereksinimdir. Bu gerçekleşmezse, toplumun bireyleri, pozitif düşünme yeteneğinden yoksun olacaklar, her türlü sorunun çözümünde, bilimsel çözüm yerine bilim dışı arayışlara yönelebileceklerdir.
Dersimizin amacı, doğal dünyayı anlamak için öğrencilere yol göstermek ve onların Fen Bilimleri ile ilgili pozitif tutumlar geliştirmelerine yardımcı olarak, öğrendiklerini günlük hayatta kullandırmak ve öğrencilerin bundan zevk almasını sağlamaktır.
Fen Bilimleri dersi, günlük hayat ile ilişkinin en kolay kurulabileceği derslerden biridir. Çünkü günlük hayatta kullandığımız birçok alet, makine, sistem, birçok olayın sebebi sonucu Fen Bilimleri dersinin kazanımlarına dayanmaktadır. Fen Bilimleri dersinde öğrendiklerimizin, günlük hayattaki yerini örneklerle açıkladığımızda, hayatımızdaki yerini ve önemini çok daha iyi anlamış olacağız.
Açıkhava basıncı yükseklere çıkıldıkça azalır. Basınç farkından dolayı kulakta çınlama olur.
Gökyüzündeki su buharı donmak için dışarıya ısı verir.
Tuz suyun donma noktasını düşürdüğü için
Vantuzun içindeki hava çıkarıldığında, açık hava basıncı vantuza büyük bir basınç uyguladığından vantuz düşmez.
Isınan hava yükseldiğinden evin her yerinin eşit miktarda ısınması için
Suda yaşadığından nemli ortama uyum sağlamıştır, bu nedenle su kaybetmekten korkmaz.
Düşmanlarından korunmak için ortama adapte olduğundan
Kuşlar hav tüyleri dediğimiz minicik tüylere sahiptir. Bu tüyler arasına terleşen durgun hava mükemmel bir yalıtım sağlayarak soğuğu geçirmez.
Bunun gibi örnekler ve binlerce sorunun cevabını Fen Bilimleri dersinde bulmaktayız. Bilgiyi öğrendikten sonra günlük hayatta kullanmak ve karşısına çıktığında bunu fen diliyle açıklamak, öğrencileri cesaretlendirmekte ve onlarda merak uyandırmaktadır. Bu nedenle fen derslerine farklı bir pencereden bakmak bakış açımızı değiştirecektir.