Okullarımızda eğitim- öğretim sürecimiz içerisinde öğrencilerimizin akademik gelişimlerini her ders bazında takip etmek ve öğretim programlarının etkinliğini belirlemek için nitelikli, güvenilir ve geçerli ölçme araçları kullanılmaktadır.

Her sınıf düzeyinin ihtiyacına yönelik farklılıklar gösteren ölçme araçlarımız aşağıda amaçlarıyla birlikte belirtilmiştir. Kullanılan her ölçme aracından sonra ortaya çıkan analizler doğrultusunda öğrencilerimizle tamamlayıcı ek çalışmalar yapılmaktadır.

ÖLÇME ARAÇLARIMIZ

ZÜMRE SINAVLARI: 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda her dersten e-okul sisteminde öğrenci karnesi için not girişi sağlanan ölçme araçlarıdır. Zümre sınav tarihleri sene başında belirlenen ve tüm okul bünyesinde paylaşılan takvim doğrultusunda uygulanır. Ders saati 2 ve daha fazla olan derslerden dönemde 2 adet olmak üzere uygulama yapılır. Puanla değerlendirme yapılır ve sonuçlar e-okul platformunda paylaşılır.

PETİT CONTRÔLE: Tüm sınıf düzeylerinde Fransızca derslerinde prensipte ünite sonlarında uygulanan ölçme aracıdır. Amaç her uygulama öncesinde kazanılması hedeflenen yönelik öğrenci gelişimini takip etmektir. Sonuçlarına göre tamamlama çalışmaları yapılmaktadır. Puanla değerlendirme yapılır. Petit Contrôle sonuçlarına ait değerlendirmeler, dönemde 2 kere verilen Fransızca ara karnesinde yansıtılmaktadır.

• PİRİZ (Piri İzleme): 5. sınıflarda süreç değerlendirme amacıyla kullanılan ölçme aracıdır. Amaç her uygulama öncesinde kazanılması hedeflenen kazanıma yönelik öğrenci gelişimini takip etmektir. Sonuçlarına göre tamamlama çalışmaları yapılarak tam öğrenmenin gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Piriz değerlendirmeleri öğretmenin öğretim sürecini şekillendiren ölçme araçları olduğu için geri bildirim öğrenciye yapılan çalışmalarla sağlanmaktadır. Puanla değerlendirme yapılmaz.

• *KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması): 6. sınıflara uygulanan, öğrencilerin bilgi ve becerilerine ait yeterlilik düzeylerini ölçmeyi amaçlayan, farklı kazanımlara yönelik sorular içeren ölçme aracıdır. Her uygulama 2 dersi içermekte ve temel kazanımlar üzerinden yapılmaktadır. Sene başında belirlenen ve tüm okul bünyesinde paylaşılan takvim doğrultusunda uygulanır.

• *DİS (Ders İzleme Sınavları): 5 ve 6. sınıflara uygulanan, verilen kazanımlara yönelik çoktan seçmeli sorulardan oluşan ve her ders bazında ayrı uygulaması olan ölçme aracıdır. Amaç LGS hazırlık sürecine alıştırma yapmak ve zamanı doğru kullanmayı erken sınıflarda öğrenmektir. Sene başında belirlenen ve tüm okul bünyesinde paylaşılan takvim doğrultusunda uygulanır.

• *DENEME SINAVLARI: Türkçe- Matematik- Fen Bilimleri- Sosyal Bilgiler- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Fransızca derslerinin bir arada olduğu ve uygulandığı döneme kadar verilen kazanımları değerlendirmeye yönelik uygulanan ölçme aracıdır. Uygulanma sıklığı sınıf düzeyine göre artarak değişiklik göstermektedir. Sene başında belirlenen ve tüm okul bünyesinde paylaşılan takvim doğrultusunda uygulanır.

8. sınıflarımızda; Liselere Giriş Sınavına yönelik çalışmalara ağırlık verildiğinden 15 günde bir Deneme sınav uygulaması yapılmaktadır. Bazı haftalar Türkiye Geneli sınavlara dâhil olunduğundan uygulanma sıklığı artmaktadır.

Ayrıca tüm uygulamalarımız öğrencilerimizin Türkiye geneli sınavlara adaptasyonunu sağlamak ve sınava girmenin bir alışkanlık haline gelmesi için ulusal sınav kuralları standardında yapılmaktadır.

KDU ve Deneme Sınavlarının sonuçlarına okulumuz ölçme sistemi, https://pirireis.karnemiz.com/ üzerinden ulaşabilmektedir (Sisteme girdiğiniz zaman “Sınav Sonucu Öğrenci Girişi” alanına tıklayarak bilgilerinizi doldurup sonuçları görebilirsiniz).