“Her çocuk bir sanatçıdır, Sorun büyüdüğümüzde nasıl sanatçı kalabileceğimizdir”

Pablo Picasso

Sanat; yaşamı anlamamıza, yorumlamamıza, açıklamamıza ve ondan zevk almamıza yardımcı olan yaratıcı düş gücümüzün ürünüdür. Fiziksel dünyayı simgeler aracılıyla biçimlendiren bu yetenek sadece insana özgüdür. Bütün toplumlar kendi deneyimlerini paylaşmak, güzellikleri takdir etmek için kendine özgü estetik biçimler geliştirmişlerdir. Toplumlar kendi beğenilerini sanatla normlaştırarak kültürünün temel estetik değerlerini belirlemişlerdir.

Piri Reis okullarının temel hedefi ilkokul öğrencilerinin sanatı emek-süreç ilişkisi içerisinde tanımlayarak genç yeteneklerin zihinlerindeki muhteşem dünyayı görünür kılmaya aracılık etmektir.

Birçok yetişkin bile Leonardo Da Vinci’nin 500 yıllık eserindeki detay çalışmasını hayranlıkla izlerken, o resmin temel unsuru olan boyanın zamanın şartlarında nasıl yaratıldığına odaklanmaz. Oysa Piri Reis görsel sanatlar öğrencisi bir gram Tyrian Moru’nun elde edilmesi için on bin salyangoz kabuğunun günlerce kaynatılması gerektiğini bilir. Uzun bir süreci kapsayan dönemsel sanat akımlarını ve sanatçıları zengin bilgi ve görsellerle tanıyarak sanatın evrimine ve gelişimine özümsemiştir. Jan Vermeer’in “İnci Küpeli Kız” tablosundaki hayranlık uyandıran kompozisyonu görmenin ötesinde eserde kullanılan mavi rengin lapis lazuli taşından üretildiğini bilerek sanatın, emek, azim ve cesaret gerektirdiğinin farkındadır. Derslerdeki uygulamalar, okuldaki etkinlikler, Arkas Sanat Galerisi’nde gerçekleşen atölye çalışmaları gibi önüne serilen pek çok uygulama ortamı sayesinde Piri Reis öğrencisi aldığı eğitiminin ışığında sanatını ortaya koyarak kendini gerçekleştirme yolunda keyifle ilerler. Bir yandan Gustav Klimt’e getirdiği kendi yorumuyla sanata yeni bir yön verirken, bir yandan da Modigliani’nin portrelerine hayat verir. Piri Reis İlkokulu’nda görsel sanatlar dersini alan öğrenci yurt dışında bir müzede gördüğü eseri entelektüel bilgisiyle yorumlayarak, kışın, anneannesine işlediği kanaviçesi ile milli kültürüne sahip çıkarak, Atasının izinde “çağdaş uygarlıklar seviyesi”ne doğru nedenli sağlam adımlarla yürüdüğünü gösterir.