·        karsiyaka@pirireis.k12.tr     ·       0 (232) 362 47 48

Çocuğunuzun bütünlüğünü bozmayın

06 Nisan 2023

özgür bolat


Özel Piri Reis Okullarının konuğu olan eğitim bilimci Dr. Özgür Bolat, mutlu ve başarılı çocuk yetiştirmek isteyen anne babalara çocuklarının bütünlüklerini bozmamalarını önerdi.

Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat, 25. Yıl etkinlikleri kapsamında Özel Piri Reis Okulları velileri ile seminerde bir araya geldi. Mutlu ve başarılı çocuk yetiştirmenin sırlarını Özel Piri Reis Okulları velileri ile paylaşan Bolat, hem başarılı hem de mutlu çocuk yetiştirmenin ancak çocuğun bütünlüğünü bozmadan olduğu gibi kabul ederek mümkün olduğunu söyledi.

Mutlu çocuk yetiştirmenin başarılı çocuk yetiştirmekten daha zor olduğunu dile getiren Bolat, “Ailelere çocuğunuzla ilgili ne istiyorsunuz diye sorduğumuzda genelde “mutluluk” diyorlar ama ne yaptıklarına baktığımızda “başarı” ortaya çıkıyor. Olayın özü çocuğu olduğu gibi kabul etmek. Bebek ilk doğduğunda gösterilen ilgi çocuğu değerli hissettirirken büyüme başladığında anne babanın çocuğu kendi ihtiyaçları için kullanma eğilimine dönüşünce ve üzerine küsme, karşılaştırma, etiketleme, utandırma, duygu sömürüsü gibi davranışlar eklendiğinde çocukta “Ben ben olduğum için değerli değilim” duygusu gelişiyor ve çocuğun bütünlüğü bozuluyor. Bütünlüğü bozuldu mu da çocuk mutlu olamıyor” dedi. 

Ebeveynlerin çocuklarını sevdiklerini ancak sevgi ilişkisi kurmadıklarını anlatan Bolat, ebeveynle çocuk arasında kurulamayan sevgi ilişkisinin özgüveni olmayan bireylerin yetişmesine neden olduğunu belirtti. Bolat, “Çocuğun hayatına çok müdahale edip onun gelişim ihtiyacını engellemeyin. Özgüvenin temelinde öz yeterlilik vardır. Sınırlar içerisinde çocuğun yaşına göre kararlar vermesine izin verin. Bunlar olduğu takdirde çocuk, “Ben değerliğim, ben yapabilirim” diyecek ve özgüveni gelişecek. Özgüvenli çocuk kendini ispatlama çabasına girmez olduğu gibi kabul gördüğü için huzurludur, yaramazlık, şımarıklık yapmaz, andadır, kaygısız bir şekilde iletişim kurar sosyal becerileri yüksektir” diye konuştu.

Anne ve babalara çeşitli tavsiyelerde bulunan Bolat, çocuklarda görülen sorunların çoğu zaman aile ile kurduğu ilişkiden kaynaklandığını söyleyerek, “Çocuğa koşulsuz sevgi verirsek çocuk “Ben ben olduğum için değerliyim”e inanırsa ondan sonra anlam yaratmak için çalışırsa hem mutlu hem de başarılı olur. Anlam yaratmaya çalışacak ama güçlü yanı ne diye nasıl geliştireceğim sorunu da bulduğunuz zaman çocuğumuz hem mutlu hem başarılı olur” dedi. Anne babanın kaygısını yenmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Bolat, “Anne baba kendi kaygısını yenerse çok şey değişir, çocukların dışardan profesyonel yardım almasına gerek kalmaz. Anne baba kaygısını yenerse zaten içlerindeki bilgiler sezgisel olarak ortaya çıkacak. Anne baba kendisini güvende hissederse çocuk ta kendini güvende hisseder” diye konuştu.

 

 

©2024 Özel Piri Reis Okulları - Tüm Hakları Saklıdır.

AdresGezgini: Google AdWords Premier Partner. Internette Reklam Vermek için 444.0.964
img