·        karsiyaka@pirireis.k12.tr     ·       0 (232) 362 47 48

“Nitelikli çocuk” anne babanın, “Not” çocuğun işi

06 Nisan 2019

IMG_1073


Psikolog Levent Okan, çocukların okulda başarılı olmasının anne babanın görevi olmadığını, okul başarısının çocuğun görev olduğunu söyledi. 

Özel Piri Reis Okulları velilerine yönelik olarak “Evimdeki Öğrenci” konulu seminer veren Psikolog Levent Okan, aileler ile ergen çocukları arasında yaşanan sorunların en büyük nedeninin aile içerisindeki görev paylaşımının doğru olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Ders çalışmanın, ergenlik çağındaki bir çocuğun gündeminde en son sırada olduğunu, bu dönemdeki çocukların ilgilerinin arkadaş ilişkilerine, karşı cinse ve kendinde olan değişimlere yöneldiğini, bunun da insanın yaratılışından kaynaklandığını ifade eden Okan, aile içerisindeki rollerin doğru olarak paylaşılması gerektiğini anlattı. Okan, “Anne babanın işi not değil, çocuğu iyi geliştirmektir. Okul başarısı çocuğun işidir. Anne baba çocuğa doğru kişilik ve gelişim özellikleri kazandırdığında görevini yerine getiriyor. Bunlar yapıldığında da çocuğun başarılı olmasının yolu açılmış oluyor. Bunun için öncelikle anne babanın aynı dili konuşması, evin gerçek kuralları, bir anayasasını olması gerekiyor. Anayasası olan bir evde yetişen çocuk ileride sorumluluk sahibi bir birey oluyor” dedi. Çocuk başarısında en sık düşülen hatanın koşullu sevgi olduğunu belirten Okan, “Ona her şart altında başarı ya da başarısızlık durumunda onun yanında olduğunuzu anlatmanız lazım. Başarının da başarısızlığın da onun olduğunu bizim her zaman yanında olacağımızı bilmesi lazım” diye konuştu.

Pencere camından masa camı olmasını bekliyoruz

Pencere camı ile bir masanın üzerine konan camın en belirgin ayırt edici özelliğin dayanıklılık olduğunu dile getiren Okan, “Çocuklarımız pencere camı gibi çok kırılgan ama biz onları hayatlarının en karışık döneminde hayatlarının en önemli kriteri olacak bir sınava sokmaya kalkıyoruz yani çocuklardan masa camı gibi olup yük taşımalarını istiyoruz. Bu ona yaptığımız en büyük haksızlık sınava sokarak sadece bilgi becerisini değil, kişiliğini de ölçmesini istiyoruz” dedi. Okan, çocukların ders çalışmasının önündeki en büyük engelin motivasyon eksikliği olduğunu sözlerine ekleyerek, “Çocuk dersi derste öğrenmiyorsa filmin devamı yoktur. Velinin çocuğun öğretmenine dersi dinleyip dinlemediğini sorması lazım.  Dinleyen, soran, not tutan, tekrar eden biri yoksa evde öğrenci de yoktur. Çocuk ders çalışmaya başlamıyorsa iki eksiklik vardır. Ana neden motivasyon eksikliğidir. Çocukta öğrenme motivasyonu yoktur” diye konuştu.

©2024 Özel Piri Reis Okulları - Tüm Hakları Saklıdır.

AdresGezgini: Google AdWords Premier Partner. Internette Reklam Vermek için 444.0.964
img