·        karsiyaka@pirireis.k12.tr     ·       0 (232) 362 47 48

İnternet bağımlılığında asıl sorun bulunmalı

12 Ocak 2018

TRN_7077


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yüncü, ergenleri bilgisayar bağımlılığına yönelten asıl sorunların ayrıntılı bir şekilde araştırılması gerektiğini söyledi.

Özel Piri Reis Okullarının velilere yönelik gerçekleştirdiği “Teknoloji Sorunundan Yaratıcılığa” adlı seminerde konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeki Yüncü, bilgisayar bağımlısı olarak tanımlanan ergenleri bu bağımlılığa yönelten asıl sorunların araştırılması gerektiğini belirtti. Günümüzde insanların bilgisayar aracılığı ile artık bütün ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebildiklerine dolayısıyla olaya sadece bilgisayar bağımlılığı olarak bakılmaması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yüncü, “Artık yeme içme de dahil bütün ihtiyaçlar bilgisayar aracılığı ile giderilebiliyor. Olaya bu yönden bakarsak bilgisayar bağımlılığının aslında sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu görebiliriz. Bunun altındaki detayların tek tek incelenmesi gerekiyor. Bunun için de çocuğun bilgisayarın başına ne yapmak için geçtiğini öğrenmemiz gerekiyor. Oyun mu oynuyor, araştırma mı yapıyor, film mi izliyor, arkadaşları ile mi yazışıyor, alışveriş mi yapıyor bunları araştırmak gerekiyor. Bunların dışında ergeni bilgisayar kullanmaya iten başka ruhsal hastalıklar da olabilir. Bunu bulup ortadan kaldırdığımızda internet bağımlılığını da ortadan kaldırma şansımız yüksek olabilir” diye konuştu.

Teknolojik gelişmeler sonucunda insanların internet ya da bilgisayar kullanmamak gibi şansı kalmadığını, bu kullanımın aşırıya kaçtığı zaman olumsuz sonuçlar doğurduğunu anlatın Prof. Dr. Yüncü, “İnternette dolaşmak vazgeçilmez bir hal aldığında, bilgisayar başında olmamak çocukta huzursuzluk, gerginlik yaratıyorsa sıkıntı başlıyor. Bu bağımlılık özellikle çocukların eğitim ve sosyal hayatlarında gerilemeye sebep oluyor. Çocuk tüm zamanını bilgisayar başında geçirebilmek için arkadaşlarıyla dışarıda görüşmek yerine sanal ortamda görüşmeyi tercih etmeye, dışarı çıkmamaya, ailesiyle paylaşım içinde olmamaya, okula gitmek istememeye başlıyor. Bunların sonucunda da doğal olarak okuldaki başarısı düşüş gösteriyor. Daha da ileri safhalarda internet bağımlısı ergenlerde saldırganlık, uyku döngüsünde bozukluk ve uyku sorunları ortaya çıkıyor” dedi. Prof. Dr. Yüncü, bilgisayar bağımlılığının ruhsal sorunların yanı sıra fiziksel sorunlara da yol açtığını, bunların başında da obezite, kişisel göz ardı edilmesi, duruş bozukluğu gibi rahatsızlıkların geldiğini sözlerine ekledi.

Çocuklarda bilgisayar bağımlılığın önüne geçebilmek için alınabilecek önlemlerle bilgisayar bağımlısı olarak nitelendirilen çocuklara uygulanacak tedavi yöntemleri hakkında da kısa bilgiler veren Prof. Dr. Yüncü, yapılacak en basit uygulamanın internetin çocuğu değil, çocuğun interneti yönetmesini öğretmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yüncü, “İnternet ve bilgisayarı tamamen yasaklamak en ileri derecede düşünülecek çözüm olmalı. Bunun yerine çocuğa bilgisayar başında geçirdiği zamanlar nedeniyle yapmaktan vazgeçtiği aktiviteler hatırlatılmalı, çocuk onlara yönlendirilmelidir. Çocukla suçlamadan konuşarak internet ve bilgisayar kullanımı ile kendisinin de kabul edeceği bir zaman şeması çıkartılabilir, bilgisayar ve telefonun olmadığı ailesel etkinlikler, geziler düzenlenebilir. Çocuk yeni alanlara yöneltilip yeni hobiler edinmesi sağlanabilir” diye konuştu.

©2024 Özel Piri Reis Okulları - Tüm Hakları Saklıdır.

AdresGezgini: Google AdWords Premier Partner. Internette Reklam Vermek için 444.0.964
img