·        karsiyaka@pirireis.k12.tr     ·       0 (232) 362 47 48

Her çocuk ayrı kişilik

09 Mart 2019

IMG_9354


Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Oktay Aydın, her birey gibi çocukların da farklı kişilik özellikleri olduğunu, ebeveynlerin bu kişilik özellikleriyle çatışmak yerine o özelliklere saygı göstermesinin çocuğun gelişimi açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Özel Piri Reis Okulları velilerine yönelik olarak “Kişilikli Çocuk Yetiştirmek” konulu bir seminer veren Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Oktay Aydın, çocuğun gelişimindeki kritik noktalar, bu noktaların çocuğun kişiliğinin gelişimi üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi. Kişilik kavramının literatürde 18 bin ayrı tanımı olduğunu, bu kadar fazla tanımı olan kavramın çok çeşitli değişkenleri olduğunu anlatan Aydın, çocuğu anlamanın temel noktasının onun doğasına saygı göstermekten geçtiğini dile getirdi. Çocuğu anlamanın en temel noktasının onun doğasını anlamak olduğunu ifade eden Aydın, “Çocuğun doğasını değiştirmeye kalkarsak ömür boyu sürecek bir çatışmaya talip olacağız demektir. Çocuk dışa dönükse tüm yaşamı boyunca dışa dönük, duygusal ise tüm hayatı boyuna duygusal bir birey olacaktır. Doğasına müdahale etmek yerine saygı göstererek çocuğun potansiyelini ortaya çıkartmak asıl eğitimdir” diye konuştu.

Mümkün olduğunca az müdahale

Çocuğun eğitiminde aslolanın mümkün olduğunca az müdahale etmek olduğunu sözlerine ekleyen Aydın, “Çocuğun doğasında bulunan belli kodlar onu sürekli bir yerlere götürmek ister. Yaşına, enerjisine, eğitimine göre kendini ortaya koymak ister. Eğer biz veli olarak ona yol açarsak ve çocuğun varoluşsal hedefine ulaşmasını kolaylaştıracak güvenli bir atmosfer sağlarsak başarmış oluruz. Çünkü eğitimin asli görevi çocuğu özgürleştirmektir. Eğer doğru yerde durursak müthiş işler yaparız. Aksi durumda çok müdahaleci olursak, çocuğu doğasındaki hedeften uzaklaştırırmış oluruz” dedi.

Çocuk değil, otomat

Günümüzde yapılan en büyük hatanın bütün kontrolü çocuğun eline bırakmak olduğunu sözlerine ekleyen Aydın, “Bu yöntemde çocuğa yapılan kötülüğün haddi hesabı yok. Yaramaz çocukla şımarık çocuk birbirine karıştı. Yaramazlık çocuğun doğasındandır haktır, her çocuğun yaramazlık yapması elbette gerekiyor. Şımarıklık ise ciddi sorundur. Şımarıklık ego sınırlarının olmaması demektir. Egosunun sınırı olmazsa çocuk bütün her şey kendisinin zanneder. Her şey onun etrafında dönmeli, her şey onun olmalıdır. Çocuk yaş döneminin izin verdiğinden daha çok etki ve yetki alanına sahip olması onun için büyük bir kötülük. Aynı şekilde hangi davranışın kural hangi davranışın sorumluluk olduğunu çocuklara iyi öğretmemiz lazım. Bunun tam aksi çocuktan bütün kurallara uymasını bekleyemezsiniz. Her kurala uyan birey çocuk değil, otomattır. Bu tür çocukları zaman zaman kural dışına çıkmaya zorlamamız da sağlam kişilik gelişimi açısından önemlidir” diye konuştu.

Çocuğunuzu doya doya sevin

Çocuğun sağlam kişilik özellikleri geliştirebilmesi için kendi kararlarını verebilme yetisini kazanmasının, sorumluluk almasının, hayır demeyi öğrenebilmesinin ve karşılaştığı sorunları kendi başına çözebilmesinin büyük önemi olduğunu vurgulayan Aydın, “Bu beceriler çocuğun kişiliğinin şekillenmesinde çok önemli etkenlerdir. Kişilik gelişimindeki en önemli rol modeller ise anne ve babadır. Çocuklarınızı doya doya sevin, gerektiğinde öğreticilik rolünüzü kullanın ve otoritenizi mutlaka eksik etmeyin” dedi.

©2024 Özel Piri Reis Okulları - Tüm Hakları Saklıdır.

AdresGezgini: Google AdWords Premier Partner. Internette Reklam Vermek için 444.0.964
img