·        karsiyaka@pirireis.k12.tr     ·       0 (232) 362 47 48

“Çocuğun doğasına saygı gösterin”

05 Aralık 2017

IMG_9526


Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, Veli Seminerleri çerçevesinde 2 Aralık Cumartesi günü, “Gelişimi Destekleyen Ebeveyn Olmak” adlı sunumuyla okulumuz veli ve öğretmenleriyle ile bir araya geldi.

Yrd. Doç. Dr. Aydın, anne babaların hatalı iletişim yaklaşımları, ebeveynlerin çocuklarıyla sıklıkla yaşadıkları sorunlar ve bu sorunları çözümünde izlenmesi gereken yollar hakkında bilgi verdi. Velilere çocuklarının gelişimini destekleyici öneriler veren Aydın, gelişim sürecinde çocuğun doğasına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

1 Numaralı görev başarı hikayesi

Ebeveynler ve eğitim kurumlarının 1 numaralı görevinin her çocuğa bir başarı hikayesi yazdırmak olduğunu anlatan Aydın, sağlıklı bireylere sahip toplumun temelinde bunun yattığını söyledi. Aydın, “Bugün siz geçmişe dönüp baktığınızda başardıklarınız başaramadıklarınıza göre daha çoksa emin olun ruh sağlığınız iyidir çünkü sırtınızı dayayacak sağlam bir geçmişiniz vardır.  Ama eğer başaramadıklarınız başardıklarınızdan çok fazla olursa hep depresyonun kıyısında dolanırsınız. O yüzden de çocuklara kendi hikayelerini yazarken başarılarının çok olacağı bir hikaye yazmalarına yardımcı olmamız gerekiyor ki onlar sağlıklı mutlu başarılı bir gelecek kurabilsinler’ diye konuştu.

Yaramazlık her çocuğun hakkı

Öğrenci odaklı eğitim mantığında ipin ucunun kaçırıldığını, öğrenci yönetimli okullar ile çocuk yönetimli aileler ortaya çıktığını belirten Aydın, “Tüm ilişkilerde kontrol çocukta. Bunda biz uzmanların da kabahati var. Bu yöntemde çocuğa yapılan kötülüğün haddi hesabı yok. Yaramaz çocukla şımarık çocuk birbirine karıştı. Yaramazlık çocuğun doğasındandır haktır, her çocuğun yaramazlık yapması elbette gerekiyor. Bahçede erik ağacı vardır, erik de vardır ama siz gider komşunun bahçesindeki erik ağacına dalarsınız. Bu sizi hırsız yapmaz. Şımarıklık ise ciddi sorundur. Şımarıklık ego sınırlarının olmaması demektir. Egosunun sınırı olmazsa çocuk bütün her şey kendisinin zanneder. Her şey onun etrafında dönmeli, her şey onun olmalıdır. Çocuk yaş döneminin izin verdiğinden daha çok etki ve yetki alanına sahip olması onun için büyük bir kötülük. Aynı şekilde hangi davranışın kural hangi davranışın sorumluluk olduğunu çocuklara iyi öğretmemiz gerekiyor” dedi.

©2024 Özel Piri Reis Okulları - Tüm Hakları Saklıdır.

AdresGezgini: Google AdWords Premier Partner. Internette Reklam Vermek için 444.0.964
img